Rabu, 16 Mei 2012

~Hormati dan sayangi guru~



Rabiul Awwal muncul bersama catatan perjalanan sejarah silam yang indah pabila mengimbas kembali bulan di mana telah lahirnya bayi bertuah pada Tahun Gajah oleh seorang ibu yang tabah bernama Siti Aminah setelah kematian suami tersayang namanya Abdullah. Muhammad itulah nama pilihan bagi bayi mulia ini yang dibangkit menjadi nabi lagi rasul akhir zaman bagi mengeluarkan manusia daripada kesesatan dan penindasan kepada cahaya iman dan keadilan Islam. Lahirnya dicelah Empayar Rom dan Parsi yang bertakhta bersempadan dengan Semenanjung Tanah Arab yang merupakan kuasa yang kuat dengan tamadun material yang mewah disamping kegemilangan Empayar China dan India di sebelah timur dengan kuasanya yang gagah bukan sebagai pemusnah kepada tamadun yang dibina tetapi untuk meniupkan ruh kemanusiaan dan keimanan dalam meninggikan lagi tamadun material yang sedia ada bagi menjamin kebahagiaan dunia yang sementara dan akhirat yang kekal selamanya. Tugasnya yang berat  mampu ditunaikan penuh gemilang demi merealisasikan kebahagian seluruh umat manusia di alam jagat ini yang melampaui batas bangsa, bahasa, budaya, negara dan warna kulitnya. 

          Baginda memainkan peranan bukan sahaja sebagai pendakwah tetapi turut merangkumi tugas sebagai pemimpin negara yang unggul dan juga sebagai guru yang mendapat tarbiah terus daripada Allah Yang Maha Agong. Cara dan proses pengajaran serta pentarbiahan yang telah dijalankan oleh baginda mesti diteruskan oleh generasi selepasnya termasuk kita dalam memastikan kejahilan terungkai dan keadilan termeterai. 

       Suasana pembelajaran dan pentarbiahan mesti dikemaskini sentiasa agar generasi yang dilahirkan mampu menjadi umat contoh. Peranan yang dimainkan oleh para guru begitu besar melebihi peranan yang dimainkan oleh pembina bangunan yang tinggi kerana runtuhnya sesebuah bangunan memang merugikan material dan membahayakan nyawa tetapi rosaknya seorang manusia bukan sahaja membahayakannya dirinya malah turut menjejaskan kesejahteraan negara. 

       Oleh itu hormatilah guru sebagaimana kata Sayyidina Ali bin Abi Tholib bahawa jika seseorang itu telah mengajarku tentang huruf alif bagi membezakannya dengan perkara yang lain maka aku akan memberikan kepadanya apa sahaja daripada barangan berharga sebagai tanda terima kasih. Bayangkanlah pengorbanan para guru kita di mana mereka bukan sahaja telah mengajar kita tentang huruf alif tetapi banyak lagi ilmu yang berguna yang lain. Maka apakah yang telah kita curahkan kepada mereka bagi menunjukkan terima kasih kita terhadap mereka.Memang mereka tidak pernah meminta agar jasa mereka dibalas tetapi impian mereka adalah begitu tinggi iaitu untuk melihat anak didik mereka mampu lahir sebagai warganegara yang soleh dengan akhlak yang murni bagi berkhidmat untuk negara pertiwi.




          Benarlah kata-kata bahawa ADAB itu mengatasi ILMU yang ada. Seseorang itu dihormati dan disayangi bukan semata-mata kerana ilmunya yang tinggi tetapi mesti disertai dengan pengamalan terhadap ilmu di dada sehingga zahirnya akhlak yang mulia sebagai contoh kepada masyarakat di sekelilingnya. Apa gunanya ilmu yang banyak jika akhlaknya rosak sehingga tidak mampu diikuti oleh orang lain. Jangan memperlekeh guru kita walau pun pengetahuan kita agak lebih dalam sesuatu perkara. Jangan membangkang guru pada had yang melampaui batas walau pun pendapat kita berbeza bagi menjaga adab sebagai pelajar yang beradab.

          Ingatlah bagaimana hormatnya Imam syafie terhadap gurunya Imam Malik sehingga ketika menziarahi maqam gurunya itu Imam Syafie walau pun berijtihad bahawa membaca doa qunut solat Subuh merupakan sunat ab'adh iaitu jika ditinggalkan maka disunat sujud sahwi tetapi ketika bersembahyang subuh di sisi maqam gurunya itu, beliau tidak membaca doa qunut sebagai menghormati ijtihad Imam Malik bahawa tidak disunatkan membaca doa qunut semasa solat Subuh.Walau pun gurunya telah meninggal tetapi penghormatan tetap diberikan. Bagaimana pula dengan kita adakah kita terus menghormati guru kita walau pun telah lama meninggalkan alam sekolah malah ramai kalangan kita telah pun berkerja. Adakah penghormatan kita tetap berikan kepada para guru walau pun mereka telah pun bersara malah ramai yang telah kembali menyahut panggilan Ilahi. Kenalkah kita pusara tempat guru yang telah meninggal dunia itu kini sedang bersemadi.



            Sayangi guru, hormati guru dan doakan kesejahteraan mereka. Wahai guruku ampuni segala kesalahanku sepanjang aku mencedok ilmu daripadamu. Terima kasih di atas segala tunjuk ajar dan nasihat yang dihulurkan kepadaku selama ini. Ku doakan guru bahagia di bawah payung rahmat dan kasih Rabbul 'Izzati....

 ~SELAMAT HARI GURU~


Khamis, 10 Mei 2012

Kehidupan Seharian Mahasiswa Tamhidi

                  Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat illahi di atas limpah dan kurnia-Nya, kita masih mampu menunaikan tanggungjawab kita sebagai seorang anak dan juga sebagai seorang pelajar. Tahniah ana ucapkan kepada sahabat-sahabat yang terpilih untuk memasuki Tamhidi Universiti Sains Islam Malaysia. Tamhidi merupakan perkataan bahasa arab yang dimelayukan yang bermaksud "PERSEDIAAN". Maksud yang sama dengan asasi di universiti yang lain cuma yang lainnya, USIM mewajibkan pelajar Tamhidi untuk mengambil subjek bahasa arab.


Di sini ana cuba membawa gambaran perjalanan hidup korang semasa di Tamhidi USIM. Biasanya tempat tinggal korang di Kolej Kediaman Nilam Court (KKNC) di Nilai Impian berdekatan Nilai 3.


5.15 am                 : Bangun Tidur


                                : bersiap untuk solat subuh berjemaah 

 @


                                : Qiamullail (bagi mereka yang berkeinginan)


6.00 am                : Solat Subuh berjemaah(di surau)


                                : Bacaan Al-Mathurat    


6.40 am                : Kendiri, bersiap untuk ke Kampus


7.30 am                : Tunggu bas untuk ke kampus (perjalanan dalam 20-30 minit)


                                : Sampai di kampus, sarapan di kafe


8.30 am                : Kelas tutorial dan kuliah bermula (depend on jadual korang)


1.30 pm                : Rehat, Solat Zohor.


                                : Makan Tengah hari


2.30 pm                : Sambung pengajian kuliah dan tutorial


5.30 pm                : Balik KKNC, tunggu bas


7.30 pm                : Solat Maghrib berjemaah


                                : Tazkirah @ ceramah @ pengajian kitab @ tayangan video


8.30 pm                : Solat Isya' berjemaah


                                : bacaan Al-Mulk


9.15 pm                : bersurai dari surau


                                : Study @ studygroup @ discussion


11.30 pm              : Kembara maya @ tidur




p/s: Tentatif ni untuk perjalanan harian yang biasa, tak sama dengan tentatif minggu orientasi
       : pada minggu pertama, hanya ada kuliah sahaja, tutorial tak de lagi..
       : Jarak antara KKNC(Kolej Kediaman Nilam Court) dan Kampus USIM ~ 11 km
       : tentatif ni lebih merujuk/sesuai kepada situasi muslimin/lelaki


IMPORTANT BUT NOT URGENT!!!
-bagi pelajar Tamhidi Perubatan, Pergigian, Sains dan teknologi, untung ler bagi sape-sape yang dapat belajar fizik dengan SIR ARHO (Abdul Rahim Hj Omar)... memang BEST sangat dapat belajar dengan dia..(n_n).. tapi pensyarah-pensyarah lain pun tak kurang hebatnya.. ~peace no war~




Video promote tamhidi


video

p/ssss: Sir Arho pada minit 4.02..
miss afzan (BI) dan miss faeza (Math) pada minit 4.27




Tutorial






~USIM~
~SIMPLY INSPIRING~


untuk maklumat lanjut tentang Tamhidi, boleh buka website Tamhidi


~http://tamhidi.usim.edu.my/

Jumaat, 4 Mei 2012

We are One Big Family

Assalamualaikum warahmatullahi wa barakatuh wa ridhwan.

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam ini, selawat dan salam atas junjungan mulia Rasulillah SAW. 

Muslimin dan muslimat yang dirahmati Allah sekalian,

           Apabila penulis sedang mendengar lagu baru maher zain, penulis rasa tertarik & tersentuh dengan salah satu lagu Maher zain yang bertajuk " One Big Family" dalam album "Forgive Me". Bukan bermakna lagu-lagu yang lain tak best dan tak menarik bagi penulis, yang lain best juga macam lagu "Number One For Me" and "My Little Girl" tetapi lagu "One Big Family" mempunyai maksud yang cukup mendalam dan sesuai dengan situasi ummat Islam zaman ini bermula dengan ayat pertama pada rangkap pertama 

"I wonder why you and me fight each other" 

yang bermaksud 

"Saya tertanya-tanya kenapa kamu dan saya bergaduh/berlawan antara satu sama lain". 

Membuatkan penulis terfikir tentang keadaan ummat Islam pada masa sekarang, ummat Islam bergaduh antara satu sama lain menyebabkan perpecahan antara Ummat Islam sendiri. Padahal merujuk kepada ajaran islam sendiri, Islam menyuruh kita, ummat Islam, menjalinkan hubungan silaturrahim dan berbaik sesama kita. Kita merupakan ADIK BERADIK!!!

Seperti firman Allah


إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ

"Sesungguhnya mukmin itu bersaudara" (Surah al-Hujuraat:ayat 10)



Sabda Nabi dalam Sunan At Tirmidzi :

قَالَ قَالَ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الْمُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنِ كَالْبُنْيَانِ يَشُدُّ بَعْضُهُ بَعْضًا
* رواه سنن الترمذي

Nabi bersabda: Orang Iman terhadap Orang Iman yang lain Sebagai mana bangunan yang saling memperkuat antara satu dengan yang lainnya. [HR. Sunan At Tirmidzi]”


~sama-sama kita hayati maksud yang cuba disampaikan oleh Maher zain~


video


Maher Zain – One Big Family Lyrics

I wonder why you and me fight each other
Don’t you see the similarities between us?
Take a minute and see yourself in the mirror
You look like me: those eyes, lips – you can’t deny


Have you thought about
Why we look the same?
Why we feel the same?
Don’t tell me it’s by chance


Oh, you’re my brother
You’re my sister
We’re one big family
Oh, you’re my brother
You’re my sister
Just one big family

It doesn’t matter if you live far away from me
You feel I feel, you bleed I bleed, you cry and I cry
We sleep and dream
Sometimes we’re sad, sometimes we’re happy
You breathe I breathe
We love, walk, talk and we smile

Have you thought about
Why we look the same?
Why we feel the same?
Don’t tell me it’s by chance


Oh, you’re my brother
You’re my sister
We’re one big family
Oh, you’re my brother
You’re my sister
Just one big family

I care about you
And I wish you could realise
There’s no difference between us two
We’re part of one family
No matter how far you are
And even if we don’t know each other
Oh, you and me, me and you, we are one

Oh, you’re my brother
You’re my sister
We’re one big family
Oh, you’re my brother
You’re my sister
Just one big family



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...