Khamis, 10 Mei 2012

Kehidupan Seharian Mahasiswa Tamhidi

                  Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat illahi di atas limpah dan kurnia-Nya, kita masih mampu menunaikan tanggungjawab kita sebagai seorang anak dan juga sebagai seorang pelajar. Tahniah ana ucapkan kepada sahabat-sahabat yang terpilih untuk memasuki Tamhidi Universiti Sains Islam Malaysia. Tamhidi merupakan perkataan bahasa arab yang dimelayukan yang bermaksud "PERSEDIAAN". Maksud yang sama dengan asasi di universiti yang lain cuma yang lainnya, USIM mewajibkan pelajar Tamhidi untuk mengambil subjek bahasa arab.


Di sini ana cuba membawa gambaran perjalanan hidup korang semasa di Tamhidi USIM. Biasanya tempat tinggal korang di Kolej Kediaman Nilam Court (KKNC) di Nilai Impian berdekatan Nilai 3.


5.15 am                 : Bangun Tidur


                                : bersiap untuk solat subuh berjemaah 

 @


                                : Qiamullail (bagi mereka yang berkeinginan)


6.00 am                : Solat Subuh berjemaah(di surau)


                                : Bacaan Al-Mathurat    


6.40 am                : Kendiri, bersiap untuk ke Kampus


7.30 am                : Tunggu bas untuk ke kampus (perjalanan dalam 20-30 minit)


                                : Sampai di kampus, sarapan di kafe


8.30 am                : Kelas tutorial dan kuliah bermula (depend on jadual korang)


1.30 pm                : Rehat, Solat Zohor.


                                : Makan Tengah hari


2.30 pm                : Sambung pengajian kuliah dan tutorial


5.30 pm                : Balik KKNC, tunggu bas


7.30 pm                : Solat Maghrib berjemaah


                                : Tazkirah @ ceramah @ pengajian kitab @ tayangan video


8.30 pm                : Solat Isya' berjemaah


                                : bacaan Al-Mulk


9.15 pm                : bersurai dari surau


                                : Study @ studygroup @ discussion


11.30 pm              : Kembara maya @ tidur




p/s: Tentatif ni untuk perjalanan harian yang biasa, tak sama dengan tentatif minggu orientasi
       : pada minggu pertama, hanya ada kuliah sahaja, tutorial tak de lagi..
       : Jarak antara KKNC(Kolej Kediaman Nilam Court) dan Kampus USIM ~ 11 km
       : tentatif ni lebih merujuk/sesuai kepada situasi muslimin/lelaki


IMPORTANT BUT NOT URGENT!!!
-bagi pelajar Tamhidi Perubatan, Pergigian, Sains dan teknologi, untung ler bagi sape-sape yang dapat belajar fizik dengan SIR ARHO (Abdul Rahim Hj Omar)... memang BEST sangat dapat belajar dengan dia..(n_n).. tapi pensyarah-pensyarah lain pun tak kurang hebatnya.. ~peace no war~




Video promote tamhidi


video

p/ssss: Sir Arho pada minit 4.02..
miss afzan (BI) dan miss faeza (Math) pada minit 4.27




Tutorial






~USIM~
~SIMPLY INSPIRING~


untuk maklumat lanjut tentang Tamhidi, boleh buka website Tamhidi


~http://tamhidi.usim.edu.my/

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

As salam nak tanya..untuk pelajar spm yang tidak mengambil subjek arab sewaktu spm maka tidak blh apply tamhidi di usim ni la ye???? terima kasih :)

afiq farhan berkata...

Waalaikmslm wbt...
pelajar lepasn SPM yg bleh apply ke usim hanya untuk mereka yg ambil subjek bahasa arab tinggi, Pendidikan Quran Sunnah (PQS) & Pendidikan Syariah Islamiah (PSI) sewaktu SPM..
Untuk mkluman,USIM hanya akan ada dlm pilihan UPU bg mrk yg ambil 3 subjek di atas swaktu SPM..

hanim berkata...

Assalamualaikum,
betul ke pergigian ni lebih sukar daripada tamhidi perubatan?

farhana berkata...

Assalamualaikum, mcm mna nak dftar ke tamhidi?

shoot goal berkata...

Salam bro,,sukan kt usim ade ape je?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...